Skip to content

Wijzigingen zorgverzekering 2016

In 2016 gaat er weer het een en ander veranderen aan je zorgverzekering. De eerder aangekondigde wijzigingen op het gebied van de vrije artsenkeuze lijken mee te vallen. In een nieuw voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn de gevolgen voor de vrije artsenkeuze minimaal.

Wat er precies verandert aan de zorgverzekering 2016 kunt u hieronder lezen.

Eigen risico zorgverzekering 2016 naar 385 euro

Voor de zorgverzekering 2016 gaat het eigen risico omhoog. Het eigen risico voor 2016 bedraagt € 385,00.

Veranderingen basisverzekering 2016

De afgelopen jaren is er veel veranderd aan de vergoedingen vanuit de basisverzekering. Er zijn vergoedingen geschrapt en vergoedingen bijgekomen.

Voor de basisverzekering van de zorgverzekering 2016 veranderen er een paar dingen. We hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje gezet:

 • Kraamzorg blijft in de basisverzekering
 • Prenatale chirurgie bij open ruggetje
  Vanaf 2016 wordt het opereren van foetussen met een open ruggetje, onder bepaalde voorwaarden vergoed. Op dit moment is deze behandeling alleen in het Belgische Leuven mogelijk.
 • Uitgebreidere vergoedingen medicijnen tegen chronische hepatitis C
  Vanuit de basisverzekering 2016 zal er een ruimere vergoeding zijn voor een aantal medicijnen tegen chronische hepatitis C, zoals: Viekirax, Exciera, Harvoni, Sovaldi.
 • Vergoeding prenatale testen
  De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarbij bloed wordt afgenomen om te kijken of er chromosoomafwijkingen zijn, wordt alleen uitgevoerd en vergoed na een positieve uitslag van een combinatietest. Maar er zijn ook vrouwen die de NIPT in het buitenland ondergaan zonder combinatietest. Wanneer de uitslag positief is, worden de vervolgtesten op dit moment niet vergoed. Vanaf 1 januari 2016 verandert dit en kunnen ze hiervoor terecht bij de zorgverzekeraar.
 • Toevoeging behandeling en medicijn aan basisverzekering
  • Vanaf 1 juli 2015 wordt er één behandeling en één medicijn (voorlopig) toegevoegd aan de basisverzekering
  • De behandeling TIL (tumor infiltrerende lymfocyten): een behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom
  • Het medicijn Belimumab: een geneesmiddel voor de ziekte SLE (een ziekte waarbij het afweersysteem ontregeld wordt)
 • Geen eigen bijdrage meer voor gehoortoestellen kinderen
  Kinderen t/m 18 jaar hoeven vanaf 2016 geen eigen bijdrage meer te betalen voor gehoortoestellen. Voor volwassenen blijft de eigen bijdrage van 25% gewoon gelden.
 • Vergoeding sportarts toegevoegd
 • Vergoeding zorgkosten buiten Europa verdwijnt vanaf 2017
  Vanaf 1 januari 2017 worden zorgkosten buiten Europa niet meer vergoed door de basisverzekering. Nu gebeurt dat in sommige gevallen nog wel. Om zorg buiten Europa wel vergoed te krijgen, is een aanvullende zorg- of reisverzekering nodig. Voor 2016 verandert er nog niets.

Veranderingen aanvullende verzekering 2016

Waar de basisverzekering wordt samengesteld door de overheid, bepalen zorgverzekeraars zelf hoe de aanvullende verzekering er uitziet. Zorgverzekeraars bieden meestal meerdere aanvullende verzekeringen aan die vergoedingen bieden voor verschillende soorten zorg. Hier verandert jaarlijks het een en ander aan, zowel aan de premie als de inhoud van de pakketten. Welke aanvullende verzekeringen er in 2016 worden aangeboden, vind je in onze vergelijkingsmodule.

Algemene veranderingen zorg 2016

Naast veranderingen die specifiek over je zorgverzekering gaan, verandert er in 2016 ook een aantal dingen voor de zorg in het algemeen:

 • Patiënten die in een verpleeghuis zitten, krijgen 1.000 euro per jaar voor dagbesteding. Dit moet ertoe leiden dat bewoners per vijf dagen een uur aandacht krijgen van een begeleider
 • Het kabinet investeert 375 miljoen euro in de zorg: 133 miljoen voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen om personeel in verpleeghuizen op te leiden
 • Voor mensen die eerder dit jaar te maken hebben gehad met de problemen rondom het persoonsgebonden budget (pgb), wordt 20 miljoen euro vrijgemaakt

Zorgtoeslag 2016 omhoog

In 2016 ontvang je mogelijk wat meer zorgtoeslag. Veel mensen die nu zorgtoeslag ontvangen, zullen volgend jaar 71 euro meer krijgen.

Lees meer over zorgtoeslagen op de website van de belastingdienst of neem contact op met een van onze medewerkers om te zien waar jij precies recht op hebt.

Ander nieuws

Boekhouding

Wij helpen niet alleen met de dagelijkse facturen, maar ook met de omzet- en inkomstenbelasting. En op basis van je

Binnenkort krijgt elke woningbezitter de nieuwe WOZ-waarde van zijn woning toegestuurd.

Deze waarde kan te hoog zijn vastgesteld door de gemeente. Mocht dat zo zijn, dan kan Poundwise kosteloos namens jou

Aangifte doen – Belastingaangifte wordt bespaarplan

In deze nieuwsbrief vind je uitgebreide informatie over jouw belastingaangifte(n) over het jaar 2023. We geven antwoord op vragen over