Skip to content

Binnenkort krijgt elke woningbezitter de nieuwe WOZ-waarde van zijn woning toegestuurd.

Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar weer hard zijn gestegen, zijn/ zullen ook de meeste WOZ-waarden omhoog gegaan. De waarde kan te hoog zijn vastgesteld door de gemeente. Mocht dat zo zijn, dan kan Poundwise kosteloos namens jou bezwaar maken. Je leest hieronder hoe het werkt en wat de voordelen voor je zijn.

Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn woning op verschillende manieren zelf controleren. Wij kunnen dat ook voor jou doen. De check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zin heeft. Als blijkt dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog of te laag heeft vastgesteld, dan maken wij bezwaar voor je. Echter, een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn als je daarmee in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente of als je dit jaar je huis wilt verkopen. Wij wegen alle factoren tegen elkaar af.

De WOZ- waarde wordt gebruikt om de volgende belastingen te berekenen:

 • Onroerende-zaakbelasting (OZB)
 • Waterschapsbelasting
 • Vermogensbelasting
 • Roerende-ruimtebelasting
 • Inkomstenbelasting (door middel van eigenwoningforfait)
 • Een te hoge WOZ-waarde kan behoorlijk nadelig zijn (van een kleine honderd tot een paar duizend euro per jaar). Gemiddeld levert iedere € 10.000 WOZ-verlaging een jaarlijkse besparing op van € 50.
 • Deskundig bezwaar
 
Poundwise heeft een team van fiscalisten en makelaars die namens jou bezwaar kunnen maken. Bezwaar maken tegen WOZ-waarde loont!
 
Wij maken (voor jou kosteloos) deskundig bezwaar tegen een te hoog vastgestelde WOZ-waarde. Vaak zien wij dat de gemeente geen rekening houdt met de details & specifieke kenmerken van jouw woning. Hele blokken hebben dezelfde waarde of vergelijkbare objecten hebben juist een afwijkende waarde. De gemeente Amsterdam berekent de WOZ-waarde van bijna 500.000 woningen modelmatig. De gemeente houdt derhalve geen rekening met specifieke redenen voor uw woning zoals achterstallig onderhoud, gedateerdheid, (geluids)overlast of een mindere ligging.
 
De waarde op het taxatieverslag geldt voor belastingjaar 2022, maar heeft als peildatum 2021 (de waarde economisch verkeer op 1-1-2021). Wij kunnen tot 6 weken na de dagtekening van de beschikking bezwaar maken. Een lagere taxatie bespaart al snel een kleine honderd tot een paar duizend euro per jaar.

Inzage vergelijkbare woningen en specifieke redenen

Denk je dat de waarde te hoog is vastgesteld of heb je de woning op- of rond de peildatum aangekocht voor een lagere prijs, dan is de kans groot dat de WOZ- waarde niet klopt. Wij zijn deskundig in het bepalen van de waarde van jouw woning en het deskundig onderbouwen van het bezwaar. Wij houden daarbij rekening met vergelijkbare verkochte woningen in jouw buurt en diverse kenmerken van jouw woning die een lagere waarde rechtvaardigen (denk aan ligging aan een doorgaande weg of achterstallig onderhoud). Gunstige rechterlijke uitspraken bieden goede mogelijkheden voor een geslaagd bezwaar.

Redenen waarom de WOZ-waarde te hoog zou kunnen zijn:

 • Waarde aanzienlijk veel hoger dan het voorgaande jaar
 • Geen correcte vergelijkebare woningen genoemd
 • Aantal m² klopt niet (bijv. schuur, zolder, garage, aanbouw)
 • De woning heeft achterstallig onderhoud (matig schilderwerk, lekkage etc.)
 • De woning heeft een verouderde badkamer en/of keuken
 • De woning is verzakt of heeft scheuren in de gevel
 • De woning ligt aan een drukke weg / overlast van supermarkt / spoorlaan/ horeca/ school/ naastgelegen studentenwoning
 • Aankoop van de woning in 2020/2021 voor een lager bedrag
 • De woning is de afgelopen 2 jaar tegen een lagere waarde getaxeerd door een taxateur
 • Vergelijkbare woning met een lagere WOZ-waarde
 • Kosteloos deskundig bezwaar (No-cure-no-pay)

Indien de waarde te hoog is maken wij bezwaar. Door onze deskundigheid is er sprake van een snelle afhandeling en worden langdurige juridische trajecten voorkomen (let wel, de gemeente heeft 1 jaar de tijd om uitspraak op bezwaar te doen). Je hoeft ons niet te betalen voor deze dienstverlening. Indien ons bezwaar wordt toegekend ontvangen wij van de gemeente een wettelijke (proces)kostenvergoeding voor onze juridische kosten. Wij beoordelen vooraf de slagingskansen (onze slagingskans is daarom uitzonderlijk hoog geweest in het verleden). Mocht het bezwaar door de gemeente worden afgewezen dan neemt Poundwise de kosten voor haar rekening.

Wat moet je doen?

Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is, stuur dan zo snel mogelijk een e-mail met een volledige en goed leesbare kopie van de beschikking (in de bijlage) naar info@poundwise.nl. In het onderwerp graag het volgende vermelden: Jouw ACHTERNAAM + bezwaar WOZ 2022. Wij gaan dan voor je aan de slag. Jij ontvangt een kopie van het bezwaarschrift van onze fiscalisten per e-mail retour. Mocht er reactie komen van de gemeente, dan hoor je weer van ons. Krijg je zelf een reactie van de gemeente, dan graag een kopie met ons delen. Mocht er aan het einde van het jaar geen beslissing genomen zijn, dan kunnen wij in het nieuwe jaar vervolg stappen nemen.

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande, dan kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen (020-305 7555).

Vrijblijvend kennismaken?

Daphne Alon
Belastingadviseur/Financieel Planner
daphne-alon-570x570
Ander nieuws

Wet Betaald Ouderschapsverlof en andere verlofregelingen rondom de geboorte van uw kind

Begin augustus van dit jaar is de zogenaamde ‘Wet Betaald Ouderschapsverlof’ (hierna: WBO) in werking getreden, waardoor werknemers 9 weken

Aangifte doen – Belastingaangifte wordt bespaarplan

In deze nieuwsbrief vindt u uitgebreide informatie over uw belastingaangifte(n) over het jaar 2021. We geven antwoord op vragen over uitstel, aanleveren, tarieven, aftrekposten en onze tips voor een correcte aanlevering van uw gegevens. Wij zien de belastingaangifte ook als de start van een goed financieel advies. Wij kijken nauwkeurig naar uw financiële producten. Zo

Wat zijn de financiële gevolgen van een echtscheiding?

Er komt een hoop kijken bij een echtscheiding, ook op financieel gebied. Wij helpen je voorbereid te zijn door een aantal financiële gevolgen van een echtscheiding op een rijtje te zetten.