Skip to content

Binnenkort krijgt elke woningbezitter de nieuwe WOZ-waarde van zijn woning toegestuurd.

De WOZ-waarde van woningen is fors gestegen. Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17% gestegen op jaarbasis (bron: de Waarderingskamer). De waarde kan te hoog zijn vastgesteld door de gemeente. Mocht dat zo zijn, dan kan Poundwise namens jou bezwaar maken. Je leest hieronder hoe het werkt en wat de voordelen voor je zijn.

Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn woning op verschillende manieren zelf controleren. Wij kunnen dat ook voor jou doen. De check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zin heeft. Als blijkt dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog of te laag heeft vastgesteld, dan maken wij bezwaar voor je.

Echter, een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn als je daarmee in aanmerking komt voor een de hogere puntentelling, lagere hypotheekrente of als je dit jaar je huis wilt verkopen. Wij wegen alle factoren tegen elkaar af.

De WOZ- waarde wordt gebruikt om o.a. de volgende belastingen te berekenen:

 • Rijksbelastingen:
  • de inkomstenbelasting
  • de vennootschapsbelasting
  • de schenk- en erfbelasting

   

 • Gemeentlijke belastingen:
  • de onroerendezaakbelasting eigenaren (OZBE, alleen voor eigenaren)
  • de onroerendezaakbelasting gebruikers (alleen voor gebruikers van bedrijfspanden)
  • waterschapsbelasting
 

Een te hoge WOZ-waarde kan behoorlijk nadelig zijn (van een kleine honderd tot een paar duizend euro per jaar).

Inzage vergelijkbare woningen en specifieke redenen

Denk je dat de waarde te hoog is vastgesteld of heb je de woning op- of rond de peildatum aangekocht voor een lagere prijs, dan is de kans groot dat de WOZ- waarde niet klopt. Wij zijn deskundig in het bepalen van de waarde van jouw woning en het deskundig onderbouwen van het bezwaar. Wij houden daarbij rekening met vergelijkbare verkochte woningen in jouw buurt en diverse kenmerken van jouw woning die een andere waarde rechtvaardigen. Gunstige rechterlijke uitspraken bieden goede mogelijkheden voor een geslaagd bezwaar.

Redenen waarom de WOZ-waarde te hoog zou kunnen zijn:

 • Waarde aanzienlijk veel hoger dan het voorgaande jaar
 • Geen correcte vergelijkbare woningen genoemd
 • Aantal m² klopt niet (bijv. schuur, zolder, garage, aanbouw)
 • De woning heeft achterstallig onderhoud (matig schilderwerk, lekkage etc.)
 • De woning heeft een verouderde badkamer en/of keuken
 • De woning is verzakt of heeft scheuren in de gevel
 • De woning ligt aan een drukke weg / overlast van supermarkt / spoorlaan/ horeca/ school/ naastgelegen studentenwoning
 • Aankoop van de woning in 2021/2022 voor een lager bedrag
 • De woning is de afgelopen 2 jaar tegen een lagere waarde getaxeerd door een taxateur
 • Vergelijkbare woning met een lagere WOZ-waarde

Deskundig bezwaar

Poundwise heeft een team van fiscalisten en makelaars die namens jou bezwaar kunnen maken. Dit kan lonen. Wij maken deskundig bezwaar tegen een te hoog vastgestelde WOZ-waarde. Vaak zien wij dat de gemeente geen rekening houdt met de details en specifieke kenmerken van de woning (zoals b.v. achterstallig onderhoud, gedateerdheid, (geluids)overlast of een mindere ligging). Hele blokken hebben dezelfde waarde of vergelijkbare objecten hebben juist een afwijkende waarde. De gemeente Amsterdam berekent de WOZ-waarde modelmatig (verkoopcijfers worden per buurt en per type woning geanalyseerd).

De waarde op het taxatieverslag geldt voor belastingjaar 2023, maar heeft als peildatum 2022 (de waarde economisch verkeer op 1-1-2022). Wij kunnen tot 6 weken na de dagtekening van de beschikking bezwaar maken. Een lagere taxatie bespaart soms een kleine honderd tot een paar duizend euro per jaar.

Door onze deskundigheid is er sprake van een snelle afhandeling en worden langdurige juridische trajecten voorkomen (let wel, de gemeente heeft 1 jaar de tijd om uitspraak op bezwaar te doen). De kosten van deze dienstverlening gaan op basis van uurtarief en de wettelijke (proces)kostenvergoeding van de gemeente wordt aan ons uitbetaald.

Wij beoordelen vooraf de slagingskansen (onze slagingskans is daarom uitzonderlijk hoog geweest in het verleden).

Bezwaar door erfgenaam

Als erfgenaam kan je geen bezwaar maken tegen de oorspronkelijke WOZ-beschikking. Je kunt de afdeling Belastingen vragen om een nieuwe WOZ-beschikking. Onderbouw je verzoek met een verklaring van Erfrecht. Na ontvangst van de beschikking kan je tot 6 weken na de dagtekening bezwaar maken.

Wat moet je doen?

Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog (of te laag) is, stuur dan zo snel mogelijk een e-mail met een volledige en goed leesbare kopie van de beschikking + een machtiging (in de bijlage) naar info@poundwise.nl.

In het onderwerp graag het volgende vermelden: Jouw ACHTERNAAM + bezwaar WOZ 2023. Wij vernemen ook graag de redenen waarom de waarde niet correct zou kunnen zijn. Wij gaan dan voor je aan de slag.

Jij ontvangt communicatie over de voortgang van onze fiscalisten. Mocht er reactie komen van de gemeente, dan hoor je weer van ons. Krijg je zelf een reactie van de gemeente, dan graag een kopie met ons delen. Mocht er aan het einde van het jaar geen beslissing genomen zijn, dan kunnen wij in het nieuwe jaar vervolgstappen nemen.

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande, dan kan je altijd telefonisch contact met ons opnemen (020-305 7555).

Vrijblijvend kennismaken?

Daphne Alon
Belastingadviseur/Financieel Planner
daphne-alon-570x570
Ander nieuws

Box 3 – van pretbox tot massaal bezwaar

Je hebt het waarschijnlijk al vaak voorbij horen komen, de belastingregels voor box 3 zijn ingrijpend veranderd. In deze nieuwsbrief lees je wat dit voor jou kan betekenen.

Aangifte doen – Belastingaangifte wordt bespaarplan

In deze nieuwsbrief vind je uitgebreide informatie over jouw belastingaangifte(n) over het jaar 2022. We geven antwoord op vragen over uitstel, aanleveren, tarieven, aftrekposten en onze tips voor een correcte aanlevering van jouw gegevens. Wij zien de belastingaangifte ook als de start van een goed financieel advies. Wij kijken nauwkeurig naar jouw financiële producten. Zo wordt jouw belastingaangifte een bespaarplan!

Meer dan vier eeuwen aan #FinanceInAmsterdam

Op deze vier bijzondere Guldenbiljetten van onze huiskunstenaar Jesse Faber bevinden zich sprekende portretten van historische grootheden die hun stempel hebben gedrukt op het Amsterdam van nu. Elk van deze personen heeft op een eigen, unieke manier bijgedragen aan de lange geschiedenis van “Finance In Amsterdam”. Hieronder kunt u de volledige serie bewonderen en meer lezen over Jacob Cats, H.P. Berlage, Rembrandt van Rijn en René Descartes.